Η SmartRUE, τα “ευφυή” δίκτυα και η πράσινη μετάβαση!

Η Βασιλική Μιχοπούλου, συντάκτρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου "Startupper", επισκέφτηκε τον χώρο του εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συζήτησε με μέλη της ομάδας SmartRUE για θέματα όπως τα "ευφυή" δίκτυα και η "πράσινη" μετάβαση, καθώς επίσης και για τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της ομάδας.

Σύμφωνα με όσα έγραψε:

"Στη μετάβαση των Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας στη νέα εποχή των “ευφυών” δικτύων, των ΑΠΕ και των μικροδικτύων επικεντρώνεται η ερευνητική ομάδα Smart RUE του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων και μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ, της οποίας ηγείται ο καθ. Νίκος Χατζηαργυρίου που θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες των μικροδικτύων.

Σε μια ιδανική «μεταλιγνιτική» εποχή οι πολίτες θα έχουν ενεργό ρόλο στην παραγωγή, αποθήκευση, πώληση και γενικά στη διαχείριση καθαρής ενέργειας, θα είναι μέλη ενεργειακών κοινοτήτων, θα απολαμβάνουν τα οφέλη της χρήσης “έξυπνων” δικτύων (smart grids), αλλά και μικροδικτύων, αποκτώντας ενεργειακή ανεξαρτησία, σε περιπτώσεις βλαβών στο κεντρικό δίκτυο, και επιτυγχάνοντας βελτίωση του κόστους της. Επιπλέον, θα έχουν στα σπίτια τους “ευφυείς” μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος και ελεγκτές φορτίων (πράκτορες) χωρίς κεντρικό έλεγχο, που θα αντιλαμβάνονται την κατάσταση του δικτύου από τους γειτονικούς μετρητές και θα αποφασίζουν αυτόνομα ποιες καταναλώσεις θα απομονώσουν, κάνοντας χρονική μετάθεση φορτίου, χωρίς επιπτώσεις στην ποιότητα και με την μικρότερη επιβάρυνση του δικτύου. Φανταστείτε ακόμη ένα “έξυπνο” οικιακό δίκτυο που θα αποθηκεύει σε συσσωρευτές (μπαταρίες) την υπερεπαρκή ποσότητα παραγόμενης ενέργειας για να τη χρησιμοποιήσει όταν χρειαστεί, όπως για παράδειγμα, για τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ακόμα και τη νύχτα ή σε ένα “έξυπνο” πλυντήριο, που τίθεται αυτομάτως σε λειτουργία την ώρα που το φορτίο του ηλεκτρικού επανέρχεται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Και αν όλα αυτά φαντάζουν για κάποιους πολύ μακρινά ή ουτοπικά, για τα μέλη της ομάδας SmartRUE του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων και μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ, είναι απλά η καθημερινότητά τους. Αυτή την καθημερινότητα περιγράφει σήμερα στο startupper μέσα από τον χώρο της, η ομάδα που επικεντρώνεται ερευνητικά στην ενεργειακή μετάβαση. Η SmartRUE (από το Smart grids Research Unit of the Electrical and Computer Engineering School) συστάθηκε και λειτουργεί υπό την εποπτεία του καθηγητή Νίκου Χατζηαργυρίου και αποτελείται από 40 άτομα, μεταδιδακτορικούς επιστήμονες, διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και συνεργάτες-ερευνητές με υψηλή εξειδίκευση, ενώ υποστηρίζεται τεχνικά και διοικητικά από το προσωπικό του Εργαστηρίου ΣΗΕ του ΕΜΠ."

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το σχετικό άρθρο.